tiistai 11. kesäkuuta 2013

A hutch is not enough

Ajattelin kirjoittaa hieman mielipidettäni kanien asumuksesta ja elintilasta. Aivan liian paljon kuulee ja näkee kaneista jotka asuvat tehdashäkissä ja pääsevät hyvällä tuurilla pari kertaa viikossa jaloittelemaan, jos sitäkään. Kani vaikuttaa helpolta lemmikiltä, joka on söpö ja suloinen eikä vie paljoa tilaa.
Päinvastoin, ihan unelmatilanne olisi se ettei kanin tarvitsisi olla ollenkaan häkissä, tai että häkin sijasta olisi käytössä iso aitaus. Jonkinlainen häkki on kyllä hyvä silti olla olemassa jos tarvitsee jossain tilanteessa saada pupu laitettua sinne, ja muutenkin se on hyvä tukikohtana missä samassa paikassa on vessa, heinä ym.
Itselläni on tavoitteena tarjota mahdollisimman paljon tilaa kanille, ja meillä Nelli asustaa 24/7 vapaana siskoni huoneessa, ja Aapokin viettää vain lyhyitä aikoja häkissä, esimerkiksi öisin, jottei se häiritsisi ketään metelöimällä (vaikkakin se saa joskus enemmän melua aikaan häkissä tylsistyessään).
Tässä on muutama kuva pupuasumuksista ja -tiloista jotka inspiroivat ja jotka olisivat kanille ihanteellisia.

Riittävä liikunta on kanille ihan todella tärkeää eikä kani
voi pysyä hyväkuntoisena istumalla häkin nurkassa kaiket päivät. Toki kaikilla ei ole mahdollisuutta antaa kanille kokonaista huonetta käyttöön, mutta ei kanilta silti saa viedä mahdollisuutta liikkua. Ja ylipäätään jos ei pysty tarjoamaan kanille sen tarvitsemaa tilaa, kannattaa miettiä kahdesti kannattaako koko eläintä sitten hankkia.


Loppuun vielä video joka ihan oikeasti kannattaa katsoa. Kania ei koskaan saisii hankkia pelkästään lapsen leluksi ja sen tarpeisiin täytyy perehtyä ennen kanin hankkimista.

Kuvat täältä ja täältä.

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus ja ihan täyttä asiaa. Itsekin kirjoitin aiheesta vähän aikaa sitten ja se oli kyllä hyvä hetki pysähtyä miettimään asiaa.
  Olisi kyllä ihanaa pystyä antamaan kaneille tuollaiset tilat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pitääpä käydä lukemassa sinunkin postaus aiheesta.

   Poista
 2. Kiva postaus!!! Ja ihania kuvia!! Olisi mahtavaa jos itsekin voisi antaa kanille mahdollisuuden tuollaiseen elämään... Vaikka kyllä munkin pupu pääsee jokapäivä monta kertaa isoon aitaukseen :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Se olisi kyllä tosiaan ihan loistavaa jos saisi järjestettyä kaneille juuri sellaiset olot kuin haluaisi :)

   Poista
 3. Toi eka kuva <3 voi vitsit ku tollaset tilat omillekkin pupuille saisi !!!

  VastaaPoista
 4. Täyttä asiaa! :) Itsekkin toivoisin saaavani kaineille koko huoneen käyttöönsä, mutta se ei nyt oikein onnistu. Sen sijaan rakennamme lähiaikoina kesäaitauksen jolle tulee kokoa ainakin 3m x 2m, ei mikään hirmuiso, mutta parempi sekin on kuin vain 120cm häkki, vaikka kyllähän kanit saa olla kodinhoito huoneessa vapaana, enimmillään toisin 4h... Ulkohäkissä saisi olla koko päivän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tuokin oikein hyvältä :) meillä ei pupujen ulkoaitaus hirveän iso ole, vain 1,5m suuntaansa, mutta eivät ne siellä pääasiassa kuitenkaan asu niin ei se haittaa.

   Poista